20 Mayıs 2009 Çarşamba




=> Daha önceleri Barhal (Altıparmak) köyünün bir mahallesi olan Özgüven 1988 yılında Barhal köyünden ayrılarak ayrı bir köy olmuştur. Fakat 1876 yılı Trabzon Vilayeti Salnâmesinden bu yıllarda yine ayrı bir köy olduğu anlaşılıyor. Köy statüsünde iken Barhal köyünün bir mahallesi yapılmış, daha sonra da (1988de) tekrar köy statüsüne kavuşmuştur. Kadının Kışlası ve Pınarlı adlı iki mahalle ile Boztepeler , Didvel ve İntkor adlı yaylalardan oluşur.

İlçe merkezine uzaklığı 35 km. olup, 1990 sayımında 110 olan nüfusu yedi yıl içerisinde %37.27 oranında artarak 1997 yılı sayımında 151e ulaşmıştır. Nüfus değişim istatistikleri incelendiğinde 1990 - 1997 yılları arasında nüfusu en fazla artış gösteren köyümüzün Özgüven köyü olduğu görülür. Barhal, Bıçakçılar köyleri ve Rizenin Ardeşen ilçesi ile sınırı vardır.

Yörede yapılan araştırmalardan, Masis Tepesinin eteklerinde bulunan Gudashev Manastırının bir heyelan sonucu göçük altında kalmış olduğu anlaşılmıştır. Köyün tarihi hakkında kesin bilgiler olmamakla beraber yörede bir manastırın bulunmuş olması köyde yerleşimin eskilere dayandığını göstermektedir. Yörede İntkor yaylası ile Masis ve Karataş tepeleri görülmeye değerdir. İntkor yaylasında 166 m. yükseklikten dökülen Ciro şelalesi bir başka güzelliktir.

Köy halkı her yıl Temmuz ayı içerisinde, Bıçakçılar köyü Dumlupınar mahallesi halkı ile birlikte topluca ve göç şenlikleri, eğlenceleri eşliğinde İntkor yaylasına göç ederler. Yaylaya çıkınca eğlencelere devam edilir, tulum eşliğinde yöresel halk oyunları oynanır. İntkor yaylasının arkasında biri volkanik, sekizi tabü göl olmak üzere Kapıgöl, Karagöl, Büyükgöl vs. adlarındaki toplam dokuz göl bulunmaktadır. İntkor yaylasındaki derede bolca kırmızı benekli dere alabalığı bulunur.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

özgüven köyüm özledim seni...

Yorum Gönder

 
Designed by: Ömer Derse | Converted to Blogger by Professional Blogger Templates Can-Yusufelim | Contact | About