20 Mayıs 2009 Çarşamba




=> Küplüce köyünün tarihi kesin bilinmiyor ama tarihi belgelerden, köyün Osmanlı Veziri Sokullu Mehmet Paşanın, oğlu Kasım Paşa ruhu için Hafzada yaptırmış olduğu Kasım Paşa Camiinin vakfı olduğu anlaşılıyor.

Livana Beylerinden Süleyman Bey, köyün vakıf olmadığını ileri sürerek, köyün vergilerini kendi hesabına toplamaya kalkışınca, Hafzadaki mütevelli heyeti başkanı Yusuf Paşa durumu padişaha bildirir.

Padişah yaptırdığı incelemede küçük evkaf muhasebesi defterlerinde kaydına rastlar ve vakıf olduğuna dair ferman verip, vakıf başkanı ile Livana Kadısına gönderir.

H. 1234 M.1819 tarihli bu fermanın aslından fotokopisi, Yusufeli kitabının TARİH sayfasında yer almaktadır. 1876 yılı Trabzon Vilayeti Salnâmesinde Livana kazasına bağlı bir köy olarak gösterilen Vanishevde 34 hane bulunduğu ve nüfusunun da 116 kişi olduğu belirtilmiştir. Hicri 1235te cami yaptırılmıştır. Önceleri köyün Vakkiyet mezrasında köy halkının topraktan küpler yapmış olmaları nedeniyle köye Küplüce adı verilmiştir.

İlçeye 18 km. uzaklıkta olan köy, Taşkıran, Dereiçi, Bostancı, Yüksekoba, Özgüven, Tekkale ve Çevreli köyleri ile komşudur. Başmahalle, Cami, Cilat (Karayiğit), Mahatet (Serintepe), Orta mahalle ve Yukarı mahalleler ile iki mezra ve bir de yayladan oluşur. Köy halkı örf ve adetlerine bağlıdır. Yaylaya göç ederken oyunlar oynanır, şenlik ve eğlenceler yapılır. Yörenin çalgısı tulumdur. Köyde 350 öğrenci kapasiteli bir Yatılı İlköğretim Bölge Okulu vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Designed by: Ömer Derse | Converted to Blogger by Professional Blogger Templates Can-Yusufelim | Contact | About