20 Mayıs 2009 Çarşamba




=>Divan-i Lügat-it Türkte KÖLİG kelimesi gölge anlamına gelir ki, köyün konumu da buna tam uygun düşmektedir.

İlçeye uzaklığı 6 km. olan köyün, Ada, Bodurlar, Kölik (Yeniyuva), Köyiçi, Taşbaşı, Zengeller ve Zuvar adlı 7 mahallesi vardır. Cavret (İkizkaya), Kırma, Murzet (Paşalar) ve Terbese adlı mezralarından başka iki mezrası daha vardır. Ayrıca Büyük Güney ve Yanık adlı kışlaları bulunur.

Toprağı tarıma elverişli ve çok verimlidir. Yılda üç ürünün alındığı bu köyde ne yazık ki toprak çok azdır. Turfanda sebze yetiştiriciliği ile ekonomik gelir sağlamaya çalışırlar. Her türlü sebze ve meyve yetişir. Halk kışın köyde, yazın ise mezralarda ikamet ederler. Köyün en büyük sıkıntılarından birisi, Çoruh Nehri üzerinde bulunan ve köyü Yusufeli-Artvin karayoluna bağlayan asma (halat) köprünün araç geçişine müsait olmamasıdır.

Halk her türlü malzemesini köprünün başından evine kadar sırtında veya elarabasıyla taşımak zorunda kalır. Köy halkı okumaya, yüksek tahsil yapmaya karşı aşırı ilgi gösterir. Taşıtların bu kadar çok olmadığı dönemlerde ortaokul ve lise öğrencileri bu altı kilometrelik yolu her gün yürüyerek ilçe merkezindeki okullarına gidip gelirlerdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Designed by: Ömer Derse | Converted to Blogger by Professional Blogger Templates Can-Yusufelim | Contact | About