20 Mayıs 2009 Çarşamba





=> İlçeye 42 km. uzaklıkta olan köy, Kınalıçam, Ormandibi, Kılıçkaya, İşhan, Arpacık ve Cevizlihan (Uzundere-Erzurum) köyleri ile komşudur. H. Göktürk, Anadolunun Dağında Ovasında Türk Mührü adlı eserinde "Lök" adının kaynağı konusunda şunları yazar : "Lök ismini taşıyan bir ağacın mevcudiyetini Divanü Lügat-it Türkte görmekteyiz ve Kaşgarlı Mahmut bu eserinde "Surkaç" kelimesine temas ederken, Surkaçın "Lök" ağacının zamkı olduğunu ve bununla da "Kılıç, hançer, keski gibi şeylerin sapları berkitilir" diye de gerekli izahatta bulunmuştur."

Köyün tarihi net olarak bilinmiyor. Komogiller ile Hotoligiller sülaleleri Ardanuçtan, Tosigiller ve Mollagiller sülaleleri Kobak (Yüksekoba) köyünden, Ağagiller sülalesi Parhal (Altıparmak) köyünden, Ustagiller sülalesi ise Hevek köyünden gelip Löke yerleşmişler ve böylece köy kurulmuştur.

Köy, Kuzey Mahalle, Orta Mahalle, Havger (Derebaşı) ve Vink (Kabayonca) adlı dört mahalleden oluşur. Hirgahpur, Ehnaheç, Gepgez, Tacar/Dacar, Ospor, Ülüntes adlı mezraları; Karot adında bir yaylası ve bir de Cingiz adlı kışlası vardır. 1973 yılında çıkan büyük bir yangında Kuzey mahalle tamamen yanar. Halkın çoğunluğu kış aylarında Vink adlı bağlık mevkide, ilkbahar ve yaz aylarında ise köy merkezlerinde ikamet ederler. Halkın büyük bir kısmı gurbetçidir. Tarıma elverişli, yeterli ve verimli toprağın az oluşu yetişen nesli okumaya mecbur etmiştir. Köyden çok sayıda yüksek öğrenimli kişiler, bürokrat ve yöneticiler yetişmiştir. Köy halkının kendilerine has kültür ve manevi değerleri vardır. Örf, adet ve geleneklerine bağlıdırlar. Köy, 1960lı yıllarda 350 hane civarında idi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Designed by: Ömer Derse | Converted to Blogger by Professional Blogger Templates Can-Yusufelim | Contact | About