20 Mayıs 2009 Çarşamba





=>İşhan yer ismi olarak Türkistanda Oğuz Türklerinin kurduğu şehirlerden birinin adıdır.

Köyün ilçe merkezine uzaklığı 27 km.dir.Su andaki nüfusu 550 dir.Kınalıçam, Morkaya, Pamukçular ve Arpacik köyleriyle siniri vardır.

İlçenin gelişmiş köylerindendir. Yol, su, elektrik, telefon, ilköğretim okulu ve on dairelik kamu lojmanları gibi hizmetleri almıştır.

Az göç veren köylerdendir. iklimi, her türlü sebze ve meyvenin yetişmesine müsaittir. Yusufelinin en fazla meyve ve sebze üretilen köylerinin başında gelir. Halk, ürettiği sebze ve meyvelerin yarısını pazarlayarak ekonomik gelir elde eder. Özellikle seracılığın son yıllarda köyde yaygınlaşmasının tarımsal alandaki üretim ve kazanca büyük katkıları olmuştur. Seracılık sayesinde köylülerin ekonomik durumları giderek iyileşmeye başlamıştır.

Köyde 9. yüzyılın ilk yarısında inşa edilmiş olan manastır ve kilisenin varlığı buranın en az 1100 yıldan beri yerleşim yeri ve merkezi bir yer olduğunu gösteriyor. Kanuni Sultan Süleyman devrinde Vezir Kara Ahmet Pasa tarafından 1549 yılında Artvin ve çevresini ele geçirilip Osmanlı topraklarına katıldıktan iki yıl sonra 1551de Ardanuç kalesi de alınınca, merkezi Ahıska olan Ahıska (Çildir) Eyaletine bağlı olarak Ardanuç Sancağı kurulmuş, o zamanlar yedi köyün bağlı olduğu bir nahiye olan İşhanda Ardanuç Sancağına bağlanmıştır.

1595 tarihli Gürcistan Vilayeti Mufassal Defterinde Gürcistan Vilayetine (Çildir Eyaletine) bağlı bir nahiye olduğu görülüyor. Hangi yıl bağlandığı kesin olarak belli değilse de 1573 tarihli defterde kayıtlı olmadığına göre 1573-1595 yılları arasında bağlandığı anlaşılıyor. 1828 Osmanlı-Rus savaşı sonrası 1829da imzalanan Edirne antlaşmasıyla Ahiska (Çildir) Eyaleti Ruslara bırakılınca Eyalet teşkilatının yapısı bozulmuş ve bundan sonra Oltu merkezli yeni Çildir Eyaleti teşkilatı kurulmuş, İşhan nahiyesi de bu eyalete bağlanmıştır. Yusufeli ilçe merkezi bugünkü yerine nakledildikten sonra da Yusufeliye bağlanmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Designed by: Ömer Derse | Converted to Blogger by Professional Blogger Templates Can-Yusufelim | Contact | About